NBC: IBM без дозволу користувачів Flickr використала фото для навчання систем розпізнавання осіб

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія IBM без відома користувачів Flickr залучила близько мільйона фотографій з сайту для навчання системи розпізнавання осіб. Усі фото були внесені в базу даних, якою компанія поділилася з іншими дослідниками і розробниками.

Про це у своєму розслідуванні повідомляє NBC.

За даними журналістів, компанія брала знімки з бази даних, у якій розміщено близько 99 мільйонів фотографій. База даних у свою чергу була раніше створена колишнім власником Flickr з дослідницькою метою.

IBM отримала знімки за ліцензіями Creative Commons, які дозволяють з обмеженнями використовувати фото. Проте ліцензії не враховують використання знімків для навчання алгоритмів розпізнавання.

Багато активістів та експертів стверджують, що компанія порушила право на недоторканність приватного життя мільйонів людей. Журналісти NBC зазначили, що багато людей навіть не знають, що їх знімки розміщені в базі і використовувалися для навчання системи.

В IBM заявили, що користувачі можуть видалити з бази свої фото, якщо пришлють посилання на знімок, який хочуть видалити. Проте люди не можуть дізнатися, які саме фото в базі, оскільки компанія не дає список світлин.

NBC вставила в статтю інструмент, який дозволяє перевірити акаунти, що потрапили в базу IBM.