У Британії помер останній учасник «Великої втечі» з нацистського концтабору

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Британії помер останній учасник «Великої втечі» з нацистського концтабору

Royal Air Force Benevolent Fund

Один з останніх учасників «Великої втечі» з німецького концтабору Другої світової війни помер у віці 101 року, повідомляє ВВС. Джек Ліон помер у своєму будинку в Бексгілл-он-Сі, у Великій Британії — за кілька днів до 75-ї річниці трагічних подій 24 березня 1944 року.

Він був спостерігачем під час спроби втечі з табору військовополонених Stalag Luft III. Але тунель для евакуації був виявлений ще до того, як він сам зміг вибратися. Це, за словами Джека Ліона, могло врятувати його життя.

Чоловік був одним з останніх ветеранів, хто вижив після спроби втечі.

«Якщо б я пішов, я б, напевно, не розмовляв з вами, тому що мої шанси потрапити додому були практично нульовими. Я не мав ілюзій з цього приводу», — говорив Ліон ВВС у свій 100-й день народження в 2017 році.

З 76 арештантів, які спробували залишити табір через вириті заздалегідь тунелі, вдалося втекти лише трьом. 50 полонених спіймали й стратили за наказом диктатора Адольфа Гітлера. Про ці події в 1963 році зняли фільм. Однак сам Ліон називав голлівудську картину «абсолютним сміттям». Він підкреслював, що «жоден американець не брав участі» у втечі, а мотоцикл, використаний актором Стівом МакКвіном у фільмі, «ніколи не існував».

  • У лютому помер моряк Джордж Мендонса, зображений на одному з культових фото ХХ століття «Поцілунок на Таймс-сквер».