Помер моряк, зображений на одному з культових фото ХХ століття «Поцілунок на Таймс-сквер»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Джордж Мендонса, ветеран Другої світової війни, помер в неділю рано вранці. Йому було 95 років. Саме він роками стверджував, що був моряком з фотографії, зробленої 14 серпня 1945 року Альфредом Эйзенштадтом і опублікованої в журналі Life — «Поцілунок на Таймс-сквер». Про це пише NBC News.

Він жив у притулку для людей похилого віку в Мідлтауні, штат Род-Айленд, і страждав від тяжкої серцевої недостатності.

В той день американці юрмилися на вулиці, щоб відсвяткувати капітуляцію Японії перед союзниками і закінчення війни. Кадр став одним з найвідоміших у ХХ ст.

«Він дуже пишався своєю службою, фотографією і тим, що вона значить», — сказала дочка. — Завжди, багато, багато років, це була важлива частина його життя».

  • Фотографія відома під різними назвами — «День Перемоги над Японією на Таймс-сквер» (V-J Day in Times Square), «День Перемоги» (V-Day), «Поцілунок на Таймс-сквер» і «Поцілунок» (The Kiss).
  • Поцілунок був улюбленою позою для фотографів ЗМІ під час війни, але Ейзенштадт сфотографував спонтанну подію, що сталася на Таймс-сквер, коли президент Трумен оголосив про закінчення війни з Японією.
  • Особистість моряка довгий час встановити не вдавалось. Претендентами були Джордж Мендоса, Карл Мускарелло і Гленн Макдаффі.