Американські зірки платили величезні хабарі, щоб їхні діти вступили в університети. Учасників схеми викрили і судять

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Американські зірки платили величезні хабарі, щоб їхні діти вступили в університети. Учасників схеми викрили і судять

Rick Rowell / Flickr

Зірка серіалу «Відчайдушні домогосподарки» Фелісіті Гаффман та ще понад 30 заможних американців опинилися в центрі корупційного скандалу, повідомляє CNN. Федеральне бюро розслідувань встановило, що вони платили величезні хабарі, щоб їхніх дітей прийняли в найкращі університети країни або до спортивних команд.

Хто був залучений у схему?

У центрі схеми — Вільям Рік Сінгер, CEO компанії The Key. Він був посередником між батьками та тими, хто міг підробити тести їхніх дітей. Усього він отримав понад $25 млн хабарів.

Сінгера звинуватили в рекеті та відмиванні грошей. Він визнав свою провину. Йому може загрожувати штраф понад $1 млн та до 65 років увʼязнення.

Загалом ФБР підозрює близько 50 людей. Серед них — два адміністратори проведення вступних тестів SAT і ACT, один спостерігач на іспитах, девʼять тренерів та понад 30 батьків. Останні — переважно багаті люди, часто зірки.

Згідно з матеріалами слідства, акторка Фелісіті Гаффман заплатила $15 тис., щоб її старша дочка «добре» склала іспити. Ймовірно, те ж саме вона хотіла зробити і для молодшої дочки, але передумала. До схеми був залучений і чоловік Гофман Вільям Мейсі.

Акторку відпустили з-під арешту під заставу $250 тис.

Інші фігуранти скандалу — акторка, зірка сіткому «Повний дім» Лорі Локлін та її чоловік дизайнер Моссімо Гіануллі. Вони заплатили $500 тис. хабара. Їх поки не затримували.

Як працювала схема?

Батьки хотіли, щоб їхні діти вступили до найкращих університетів США — Єльського, Стенфорду чи Джорджтаунського. Або хотіли бачити дітей членами спортивних команд, навіть якщо ті були не надто спортивними.

Вони звʼязувалися з посередником Сінгером і платили йому десятки й сотні тисяч доларів під виглядом «благодійних пожертв».

Далі Сінгер звертався до двох адміністраторів, які проводили вступні тести. Ті, в свою чергу, дозволяли провести іспит для певних дітей конкретній людині. Яка могла «намалювати» потрібний бал або навіть замінити тест дитини та тест із правильними відповідями.

  • Американського репера R. Kelly (справжнє імʼя Роберт Сільвестр Келлі) арештували за підозрою у несплаті аліментів колишній дружині на трьох їхніх дітей.
  • Після арешту за звинуваченням у зґвалтуванні та звільненні американський співак Кріс Браун подав позов до суду Парижа на дівчину, яка звинуватила його. Йдеться про захист честі та гідності.
  • Один з найуспішніших музикантів Південної Кореї Синні (справжнє імʼя Лі Син Хен), 28-річний учасник поп-групи Big Bang, оголосив про свій відхід від шоу-бізнесу через день після того, як він опинився в центрі секс-скандалу.