МЗС України про ноту протесту Москви: Інструменти Росії — «договорняки» замість договорів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
МЗС України про ноту протесту Москви: Інструменти Росії — «договорняки» замість договорів

Палінчак Михайло / УНІАН

Міністерство закордонних справ України ще 21 вересня направило Росії ноту про припинення дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство. Однак Москва підтвердила отримання документу через майже півроку — 11 березня 2019 року.

Про це у Facebook повідомила заступниця міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

«Емоційна «газова атака» МЗС РФ у вигляді маніпуляцій та пропаганди, оприлюднених з цього приводу лише підтверджує, наскільки РФ не готова вести себе цивілізовано і добросовісно», — зазначила вона.

Дипломат нагадала, що договір припиняє дію 1 квітня. А Україна у своїх нотах щодо цього договору наполегливо пропонує Росії вирішити усі спори в суді, зокрема у Міжнародному суді ООН.

«Росія постійно цього уникає. І тепер позиція РФ вже зовсім незавуальована. Жодних судів, лише політичні консультації. Інструменти російської політики і дипломатії лишаються незмінними — «договорняки» замість договорів», — підкреслила Зеркаль.

  • Договір був укладений 31 травня 1997 року в Києві та ратифікований Радою 14 січня 1998 року. Він діє 10 років і потім продовжується. Припинення дії Договору звільняє Київ від будь-яких зобовʼязань щодо його виконання і не впливає на права, зобовʼязання чи правове становище України, що виникли внаслідок виконання названого Договору до припинення його дії.
  • 6 грудня 2018 року Верховна Рада проголосувала за непродовження Договору про дружбу і співробітництво з РФ.
  • Міністерство закордонних справ Росії направило Україні ноту протесту і список, на їхню думку, порушень у звʼязку з припиненням дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство.