Венесуела 6 днів без світла: померли понад 20 пацієнтів лікарень, люди страждають від мародерів, обмінюються генераторами та навичками виживання

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Венесуела 6 днів без світла: померли понад 20 пацієнтів лікарень, люди страждають від мародерів, обмінюються генераторами та навичками виживання

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

У Венесуелі через масштабне відключення електроенергії загинула щонайменше 21 особа, у тому числі шестеро дітей. Після шостого дня кризи сусіди у містах країни обмінюються генераторами, контрабандою і навичками виживання, пише The Guardian .

Про смерті у Венесуелі через блекаут повідомив лікар і опозиційний політик країни Хосе Мануель Оліварес.

«Це не звичайні числа, це життя венесуельців, які не були б втрачені, якщо б не безпорадність [президента] Ніколаса Мадуро», — заявив він. За його даними, 15 пацієнтів померли в лікарні в північно-східному місті Матурин після того, як там погасло світло через розпочатий 7 березня блекаут. Дві новонароджені дитини померли в лікарні в столиці Каракас, одна з них страждала від серйозного недоїдання.

Оліварес зазначає, що кількість смертей зросте, оскільки справжні масштаби лиха стануть зрозумілі пізніше. Через припинення подачі електроенергії досі не було можливості звʼязатися з багатьма лікарнями.

Повсякденне життя у Венесуелі через блекаут

Масштабне відключення електроенергії зачіпає всі аспекти повсякденного життя венесуельців. Хоча в столиці є тимчасова влада, деякі райони страждають від мародерів, а школи та підприємства залишаються закритими у вівторок, 12 березня. Їжа гниє в холодильниках, лікарні щосили намагаються підтримувати роботу обладнання, а люди збираються на вулицях, щоб зловити мобільний сигнал.

Adriana Loureiro Fernandez / Bloomberg via Getty Images

У муніципалітеті Барута увечері 11 березня відключили електрику, і жителі зібралися разом, щоб поділитися досвідом та методами виживання. Один літній чоловік позичив свій генератор з кабелями, щоб сусіди могли зарядити телефони.

Зазвичай бензин у Венесуелі практично безкоштовний завдяки державним субсидіям. Але відключення електроенергії вивело з ладу багато насосів, і тепер у місті дефіцит палива. Заповнювати каністри на автозаправних станціях незаконно, тому люди часто змушені купувати паливо для генераторів на чорному ринку.

«Уряд називає це контрабандою — ми називаємо це виживанням», — сказала Кароліна. Жінка вирішила не називати своє прізвище, побоюючись репресій. Інший місцевий мешканець, який колись був фермером, вчить сусідів, як правильно солити мʼясо, щоб запаси продовольства зберігалися довше.

А Роза Елена збирає на вулиці лікувальне листя німа. Жінка страждає на діабет, і коли минулого черверга у Венесуелі погасло світло, вона почала хвилюватися, що відключення електрики зруйнує її запас інсуліну, який необхідно зберігати в холодильнику.

  • 7 березня 2019 року майже всі регіони Венесуели, разом зі столицею Каракас, залишилися без світла .Широкомасштабне відключення електроенергії сталося через аварію на найбільшій гідроелектростанції країни.
  • Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив ,що причиною відсутності електрики в країні стала масштабна кібератака, спрямована на національну електричну систему.
  • Парламент Венесуели ввів 11 березня в країні режим надзвичайного стану через масштабне відключення електроенергії. До таких заходів закликав тимчасовий правитель, лідер опозиції Хуан Гуайдо. Він також закликав людей вийти на вулиці 12 березня на знак протесту проти блекауту.