Вночі: у Венесуелі ввели надзвичайний стан, у Конгресі США підтримали вступ України до НАТО, а у Німеччині представили самокероване авіатаксі CityAirbus

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Через блекаут парламент Венесуели оголосив у країні надзвичайний стан

Парламент Венесуели увів 11 березня в країні режим надзвичайного стану через масштабне відключення електроенергії. До таких заходів закликав тимчасовий правитель, лідер опозиції Хуан Гуайдо. Він також закликав людей «вийти на вулиці» 12 березня для протесту проти блекауту.

У Німеччині Airbus представив самокероване авіатаксі CityAirbus

Європейський авіабудівний концерн Airbus представив прототип самокерованого летючого електротаксі CityAirbus, яке зможе перевозити чотирьох пасажирів. Презентація відбулася 11 березня в німецькому місті Інгольштадт, яке стане тестовим полігоном для випробовування таких транспортних засобів. Airbus планує, що в майбутньому авіатаксі зможе доправляти пасажирів постійними маршрутами, наприклад, із аеропорту до центру міста. CityAirbus також можна використовувати у сфері охорони здоровʼя, наприклад, аби швидко перевозити медиків, донорську кров чи органи для проведення невідкладних операцій. Використання CityAirbus для польотів за індивідуальними маршрутами концерн не планує.

У Конгресі США підтримали вступ України до НАТО

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Еліот Енгель висловив тверду підтримку вступу України до НАТО. Конгресмен наголосив, що вважає за необхідне досягнення цієї мети, а проект закону щодо Криму — це чіткий сигнал підтримки партнерам США — Україні та її країнам-сусідам.

США виводять з Венесуели всіх своїх дипломатів

США виведуть весь персонал американського консульства в Каракасі до кінця цього тижня. За словами держсекретаря Майкла Помпео, це рішення відображає погіршення ситуації в країні, а також повʼязане з тим, що «присутність дипломатичного персоналу в посольстві стало перешкодою для політики США». США очолюють міжнародні зусилля з повалення режиму президента-соціаліста Ніколаса Мадуро і заміни його лідером опозиції Хуаном Гуайдо, який обіцяє провести нові президентські демократичні вибори в країні. Гуайдо підтримують близько 50 країн, а Мадуро — Китай, Росія і Куба.