«Розмови про хабарі ГПУ не відповідають дійсності». У Генпрокуратурі відповіли на розслідування Bihus.Info

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган прокоментувала розслідування редакції Bihus.info про розкрадання в оборонній сфері і заявила, що звинувачення журналістів про хабарі у ГПУ не відповідають дійсності.

Напередодні журналісти випустили заключну серію розслідування, де фігурують колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і його син Ігор. Генеральний прокурор Юрій Луценко ще 10 березня заявив, що до скандалу в «Укроборонпромі» причетні працівники НАБУ, Державної фіскальної служби, СБУ та ГПУ. За даними журналістів, усі вони отримували хабарі за те, щоб не дати рух справам у своїх відомствах.

«У ГПУ розслідується лише одне провадження. В його межах закон дає можливість прокуратурі розслідувати некорупційні злочини. Відповідно, було два напрямки розслідування. Перший — шахрайство. Цей епізод у суді з минулого, 2018 року. На лаві підсудних перебуває, зокрема, і співробітник СБУ, який згадується в розмовах із фігурантом розслідування — Рогозою. Другий — за несплату податків. Оголошена підозра, стягнута чимала сума недоїмки до держбюджету. Тому всі розмови про хабарі для закриття чи затягування справи з боку ГПУ не відповідають дійсності», — написала прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

Вона підкреслила, що розслідування розкрадання чи корупційні дії посадових осіб «Укроборонпрому» — підслідність винятково Національного антикорупційного бюро.

  • 25 лютого журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського є одним з організаторів схем розкрадань в оборонному комплексі. Ці схеми принесли бенефіціарам щонайменше 250 млн грн, а серед фірм, які в них брали участь, називають колишній завод Порошенка.
  • В іншій частині розслідування журналісти розповіли, що Гладковський-старший отримав відкат у $30 тис. за поставку деталей для ремонту в Україні літаків Національної гвардії Казахстану.
  • В останній частині розслідування Bihus.Info йдеться, що НАБУ викреслило компанію «Оптимумспецдеталь» Андрія Рогози, який був партнером сина екс-заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря, із списку фіктивних, що дозволило їй співпрацювати з підприємствами оборонного сектора.