Квартира, елінг, автомобілі. САП підозрює мера Одеси Труханова у приховуванні майна колишньої дружини на 51 млн грн

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Квартира, елінг, автомобілі. САП підозрює мера Одеси Труханова у приховуванні майна колишньої дружини на 51 млн грн

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила повідомлення про підозру меру Одеси Геннадію Труханову. Про це theБабелю розповіли джерела в правоохоронних органах.

«Підозру Труханову вручили в Києві, годину тому», — додало джерело.

Мера Одеси підозрюють за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу — «Декларування недостовірної інформації». Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42—51 тис. грн.) або позбавлення волі на строк до 2 років із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Мова йде про невідповідності в деклараціях 2015—2016 років.

В Національному антикорупційному бюро уточнили, що ведуть розслідування з 2017 року. За даними НАБУ, мер Одеси не вніс дані в декларацію про майно та доходи екс-дружини. Пара була в офіційному шлюбі з 1985 до 1997 роки, має двох дітей, причому одна дитина народилася вже в 2000 році, тобто після розірвання шлюбу.

З колишньою дружиною Труханов веде спільний побут, має взаємні права та обовʼязки.

Мова йде про незадекларовану квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість. Також не було офіційно внесено дві машини, частки в різних субʼєктах господарювання, відсотки за вкладами в банках. У декларацію 2015 року мер Одеси не вніс дані на загальну суму 32,48 млн грн, у декларацію 2016 року — на 18,81 млн грн.

  • 6 березня Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення, фігурантом якого був Геннадій Труханов. Справу розслідувало НАБУ, однак про підозру в цьому провадженні меру Одеси не повідомляли. Саме цю статтю КК про незаконне збагачення раніше скасував Конституційний суд, визнавши її неконституційною.
  • 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Суд розглянув подання 59 депутатів Верховної Ради за ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу і вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинності.
  • НАБУ заявило, що скасування статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення закриває всі кримінальні провадження, у тому числі й ті, які вже слухаються у суді. Це 65 справ проти чиновників і депутатів на суму понад 0,5 млрд грн.