Опитування: Зеленський лідирує в рейтингу кандидатів у президенти. Підтримка Тимошенко та Гриценка зростає

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Опитування: Зеленський лідирує в рейтингу кандидатів у президенти. Підтримка Тимошенко та Гриценка зростає

Congress of local and regional authorities / Flickr

Лідером президентських перегонів є артист і керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський. Його підтримують 24,7% тих, хто визначився та має намір голосувати на виборах 31 березня. Другу позицію займає лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко (18,3%), а третю — чинний президент Петро Порошенко (16,8%). Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 1—7 березня 2019 року.

Далі в списку йдуть:

Анатолій Гриценко — 10,3%,

Юрій Бойко — 9,9%,

Олег Ляшко — 5,7%,

Ігор Смешко — 3,3%,

Олександр Вілкул — 2,7%,

Євгеній Мураєв — 2,7%,

Руслан Кошулинський — 1,4%,

Олександр Шевченко — 1,3%.

Решта кандидатів не набирають і 1% голосів.

Водночас 25,4% опитаних сказали, що їм важко відповісти, за кого вони голосуватимуть на виборах. Ще 8,7% стверджують, що не братимуть участі в виборах.

За результатами попереднього опитування «Рейтингу» за 19—28 лютого, за Юлію Тимошенко були готові проголосувати 16,2% респондентів. Вона разом з Порошенком поділяла другу позицію в рейтингу кандидатів. Анатолій Гриценко з 7,7% був п’ятим у списку після Юрія Бойка (11,3%).

Участь в опитуванні взяли 5 тис. респондентів. Усі вони жителі України, старші за 18 років. Помилка репрезентативності дослідження — не більше ніж 1,5%.

Зеленський — лідер симпатій серед респондентів, які голосуватимуть уперше. Це майже кожен десятий виборець кандидата, а також серед респондентів, які не часто голосують на виборах. Тоді як серед респондентів, які завжди голосують, він ділить першість із Тимошенко та Порошенком, також у цій категорії мають відносно кращі позиції Гриценко та Бойко.

50% опитаних зазначили, що керуються у своєму виборі вірою у те, що кандидат, якого вони підтримують, може принести зміни в країні. Третина обирає свого фаворита через наявність у нього реальної програми розвитку країни, чверть — через віру в те, що кандидат поведе країну у правильному напрямку, або ж наявністю у нього досвіду державного управління. Кожен п’ятий голосує тому, що кандидат виступає проти наявної системи.

Майже кожен десятий прихильник Тимошенко, Порошенка та Зеленського обирає свого кандидата через найвищі шанси перемогти. Щонайменше кожен десятий прихильник Зеленського і Ляшка обирає кандидата, бо інші ще гірші. Також виборців Зеленського, Ляшка та Мураєва мотивують особисті симпатії до кандидата.

При цьому 22% опитаних вважають, що наступним президентом буде Петро Порошенко. У перемогу Юлії Тимошенко вірять 20%, а Володимира Зеленського — 18%.

  • 8 березня ЦВК затвердила остаточний список кандидатів у президенти та форму бюлетеня. У списку буде 39 прізвищ тих, хто претендує на посаду глави держави. Комісія скасувала реєстрацію нардепів Євгенія Мураєва, Дмитра Добродомова, екс-журналіста Дмитра Гнапа, заступника командувача Силами спеціальних операцій Сергія Кривоноса та мера Львова Андрія Садового.