Синод Православної церкви України сформував нову єпархію. Її очолив екс-митрополит УПЦ Московського патріархату Драбинко

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Синод Православної церкви України сформував нову єпархію. Її очолив екс-митрополит УПЦ Московського патріархату Драбинко

Facebook / Православна церква України

Православна церква України утворила управління Переяславсько-Вишневської єпархії на чолі з митрополитом Олександром (Драбинком). Рішення прийняли на засіданні Священного Синоду ,яке відбулося 4 березня під головуванням Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

До єпархії увійшли парафії зі складу Київської, Білоцерківської, Бориспільської єпархій Української православної церкви Московського патріархату, які добровільно бажають ввійти до об’єднаної ПЦУ.

Також Синод відповів на звернення предстоятеля Української греко-католицької церкви Святослава (Шевчука), який у лютому 2019 року запропонував проводити у соборі Святої Софії Київської католицьке літургійне богослужіння східного обряду.

«Констатувати, що протягом тисячоліття Собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів. Вважати за корисне зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень», — вирішили члени Синоду ПЦУ.

  • 15 грудня на Обʼєднавчому соборі Україна отримала єдину помісну Православну церкву. Участь у ньому взяли лише два митрополити УПЦ Московського патріархату: Вінницький і Барський Симеон і Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). За це УПЦ МП позбавила обох сану, а нову церкву назвала розкольницькою.
  • Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій позбувся титулу митрополита Київського після Обʼєднавчого собору і тепер матиме статус митрополита Російської православної церкви в Україні.
  • 20 грудня 2018 року Рада зобовʼязала Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ).
  • 17 січня Верховна Рада ухвалила закон, який описує механізми переходу церковних громад до іншого релігійного центру (управління). Документ уточнює поняття «релігійна громада» та спосіб зміни нею підпорядкованості.