Глава САП Холодницький: Близько 30 нардепів мали стати фігурантами справ про незаконне збагачення

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Глава САП Холодницький: Близько 30 нардепів мали стати фігурантами справ про незаконне збагачення

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрили 106 кримінальних проваджень про незаконне збагачення. З них 37 було закрито, чотири направлено до суду, а ще 65 — досі розслідуються. Крім того, близько 30 депутатів Верховної Ради майже з усіх фракцій мали стати фігурантами кримінальних справ за цією статтею, але тепер це неможливо через її скасування Конституційним судом.

Про це в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» заявив керівник САП Назар Холодницький, передає ТСН .

Холодницький зазначив, що перші провадження за цією статтею були направлені до суду ще у квітні 2016 року — це була справа колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика. Справа слухається у суді вже майже три роки, а у 2018-му відбулося лише три засідання.

Останнє провадження, яке направили до суду минулого тижня, стосувалося міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Ще є справа голови Держаудитслужби і справа судді одного із судів Луганської області, який зумів «на свою зарплату» придбати в Харкові дві елітні квартири.

Окрім того, антикорупційні органи вже готові були завершити слідство у справі екс-глави Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Також фігурантами справ про незаконне збагачення мали стати міністри, їхні заступники та очільники ОДА.

  • 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 КК, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Конституційний суд дійшов висновку, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Стаття зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків. Тоді як законодавство покладає тягар доведення винятково на обвинувачення.
  • 28 лютого президент Петро Порошенко подав до Верхоної Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення,
  • Голова Конституційного суду (КС) Станіслав Шевчук вважає виправданим рішення суду про визнання неконституційною статтю Кримінального кодексу за незаконне збагачення.