SVT: Янукович вивів із України $3,6 млн через Swedbank, назвавши це «гонораром за книгу»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
SVT: Янукович вивів із України $3,6 млн через Swedbank, назвавши це «гонораром за книгу»

Мосієнко Андрій / УНІАН

Колишній президент Віктор Янукович вивів із України $3,6 млн через один із найбільших шведських банків — Swedbank.

Про це йдеться в розслідуванні шведського телеканалу SVT.

Янукович виводив гроші у 2011 році, коли був президентом. Для цього він використав рахунок Swedbank у Литві, а кошти переводив через офшорну компанію Vega Holding Limited.

Компанію Vega Holding Limited Янукович використовував для виведення брудних грошей, повідомляє SVT з посиланням на анонімне високопоставлене джерело в українському уряді.

Як підозрюють журналісти, $3,6 млн — це хабар, який отримав Янукович. Сам же він провів ці гроші як гонорар за написану книгу.

«Гроші відправлені нібито від книговидавця, але Янукович ніколи не напише книгу — основа для транзакції була шахрайською», — йдеться в розслідуванні.

Через банківський рахунок Януковича у Swedbank у період із 2007 по 2013 роки пройшло всього 170 млн крон ($18,2 млн). Що це за гроші — розслідувачі не встановили.

Swedbank дізнався про схему Януковича у 2017 році, коли українська влада направила в банк запит.

Як заявляє SVT, Swedbank роками був частиною схеми масштабного відмивання грошей. Загалом через його підозрілі рахунки в країнах Балтії пройшло $5,8 млрд.

Із цих коштів $26 млн можуть бути пов’язані з російським податковим шахрайством, яке розкрив російський аудитор Сергій Магнітський.