Австрія та Ліхтенштейн розслідують відмивання грошей через місцеві банки. Серед підозрюваних є українці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Антикорупційна прокуратура Австрії розслідує відмивання грошей через місцевий Meinl Bank. Під підозрою — 30 осіб, серед яких є українці, пише Deutsche Welle.

Мова йде про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. З таких рахунків у Meinl Bank незаконно вивели $385 млн і €75 млн. Ці гроші були скеровані за вказівкою власників чи топ-менеджменту банків-банкрутів у офшори в 2014—2015 роках — зазвичай, останньої миті перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації.

Зокрема, через Meinl Bank вивели $38 млн з Південкомбанку, $40 млн з Терра Банку, $39,5 млн з ВіЕйБі Банку, €62 млн з Міського комерційного банку і $44 млн з банку «Київська Русь».

За схемою, банк в Австрії після вказівки власника українського банку видає кредити підконтрольним українцеві офшорним компаніям. Гарантом цих кредитів стають кошти на кореспондентських рахунках українського банку в іноземному банку, що дає кредит, — наприклад Meinl Bank. Зрештою кредит не повертається, і «гарантійні» кошти з коррахунку перераховуються інший офшорній компанії в рахунок погашення позики.

«Такого роду операції на банківському жаргоні називаються «операції back-to-back». Самі вони не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів», — пише видання.

Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні коштів українськими банками здійснює і генеральна прокуратура Ліхтенштейну. Там гроші виводилися через Bank Frick and Co. Зокрема $25 мільйонів з банку «Національний кредит», $59 млн з банку «Фінанси та Кредит» і $115 млн з Дельта Банку.