У Львові ліквідували парафію Української греко-католицької церкви через конфлікт з римо-католиками

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Митрополит Львівської архієпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Ігор Возняк прийняв рішення про ліквідацію приходу храму Стрітення Господнього у Львові через конфлікт з римо-католицькою громадою, повідомила прес-служба Курії Львівської архієпархії УГКЦ.

У чому конфлікт?

Протягом останніх 17 років у храмі Стрітення Господнього по черзі проводили служби греко-католицький та римо-католицький священики. Через постійні сварки між парафіянами восени 2018 року митрополит Ігор Возняк відкликав з храму священика УГКЦ.

Після цього греко-католики забрали ключі від храму і перестали пускати туди римо-католиків. Зараз греко-католики самостійно проводять служби в храмі, а римо-католики моляться в приміщення Курії своєї церкви, розташованому поруч.

Кому належить храм?

Храм Стрітення Господнього не належить Львівській архієпархії УГКЦ. Як повідомили в прес-службі Курії архієпархії УГКЦ, 20 грудня 2002 храм передали громаді на правах колективної власності.

Хто тепер проводить служби в храмі?

Віряни Львівської архієпархії УГКЦ схвалили проведення богослужінь у храмі «некатолицькими священиками».

  • Синод греко-католицької церкви опублікував передвиборні памʼятки для парафіян. Їх зачитають у храмах за тиждень до виборів. Розроблені дві памʼятки на 10 пунктів кожна — для виборця і для політика.