ГПУ: У Харкові фармкомпанії платили медикам «відкати» за перемогу на тендерах

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
ГПУ: У Харкові фармкомпанії платили медикам «відкати» за перемогу на тендерах

rawpixel.com

Прокуратура Харківської області викрила масштабну схему підкупу медичних служб, які за «відкати» допомагали вигравати тендери. Про це повідомив речник Генпрокуратури у Facebook.

За словами начальника управління прокуратури області Івана Тарасова, представники харківських оптових фармацевтичних компаній для того, щоб виграти тендер, підшукували когось в керівництві лікарні і пропонували за частку від контракту допомогти перемогти певній компанії. Підкуплені чиновники робили так, щоб до тендеру були допущені тільки дві компанії, повʼязані між собою. З кожного такого тендера лікарі отримували від 5 до 25% від суми контракту.

У незаконної діяльності підозрюють 26-річного менеджера і 34-річну директорку двох товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ), які поставляли ліки в комунальні та державні установи охорони здоровʼя за завищеними цінами. Їм прокуратура вже затвердила перші підозри в цьому кримінальному провадженні.

«Відомо щонайменше про два виграних тендери щодо постачання в медичні установи міста Запоріжжя на загальну суму близько 3 млн грн. Тобто сума перерахованих коштів особисто медпрацівникам склала близько 300 тис. грн», — розповіли в прокуратурі.

Зараз перевіряють причетність цих фармкомпаній до фальсифікації результатів тендерів ще в десяти медустановах Харківської, Сумської, Луганської та Донецької областей.