The Washington Post: Союзники США відмовилися залишатися в Сирії після виведення американських військ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
The Washington Post: Союзники США відмовилися залишатися в Сирії після виведення американських військ

U.S. Department of Defense / Flickr

Союзники США відмовили адміністрації президента Дональда Трампа і заявили, що не будуть залишати свої війська в Сирії після уходу американців. Як пише газета The Washington Post, така позиція була озвучена одноголосно.

США просили союзників — Францію і Велику Британію, війська яких також перебувають у Сирії для боротьби з «Ісламською державою» (ІД), забезпечити «зону безпеки» на півночі Сирії, щоб запобігти зіткненням турецьких сил і формувань сирійських курдів, яких Туреччина вважає терористами.

Американці також зверталися за підтримкою до Німеччини, яка не має свого контингенту в Сирії, але не отримали чіткої відповіді. Раніше глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант зазначив, що «перспективи того, що британські сили замінять США в Сирії, немає».

Турецькі війська вже сконцентрували свої сили біля кордонів Сирії і готові зайняти позиції США. Курди в цей час просять союзників залишити до 1,5 тис. військових, щоб вони допомагали координувати підтримку з повітря і стримувати бойовиків ІД.

Газета пише, що курдські сили вже почали перемовини з Росією та президентом Сирії Башаром Асадом. Росія запропонувала, щоб контроль над територіями, які покинуть американці, перейшов сирійським урядовим силам, але це «погана ідея» як для курдів, так і для турків.