Туреччина почне військову операцію проти курдів на сході Сирії, незважаючи на виведення військ США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Туреччина незабаром почне проведення наземної військової операції на сході Сирії проти «терористів-курдів», незважаючи на виведення американських військ і протести з боку США.

Про це у турецькому парламенті заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, передає агентство Анадолу.

Глава МЗС також заявив, що США відчувають труднощі з розривом співпраці із курдами через «тісні звʼязки з терористичними структурами», і тому виникають розбіжності між сторонами.

«У США також озвучуються різні позиції щодо Сирії. Різні американські відомства виступають із суперечливими заявами з цього питання. Ми всебічно обговорюємо з партнерами ситуацію. Анкара в останні дні неодноразово заявляла, що не сприймає заяви американської сторони щодо якогось насильства Туреччини проти курдів у Сирії», — сказав Чавушоглу.

Турецька сторона не раз заявляла про можливість наступу у північно-східній Сирії для придушення курдських загонів YPG (загони народної самооборони). Турки вважають курдів і їх Робочу партію Курдистану (PKK) бунтівниками і терористами, які дестабілізують обстановку на турецькій землі. При цьому курди залишаються важливими союзниками США у боротьбі проти Ісламської держави (ІД) у Сирії.

Напередодні радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон заявив, що війська США не залишать північно-східну Сирію, поки Туреччина не дасть гарантії про ненапад на курдів.