У Франції черниці ордену Святого Іоанна заявили про сексуальні знущання з боку священиків та голови спільноти, який помер 12 років тому

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Одразу кілька черниць Конгрегації споглядальних сестер ордена Святого Іоанна у Франції наважились розповісти про сексуальні домагання, насильство та моральне знущання з них священиків та очільника спільноти, домініканського філософа і священика Марі-Домініка Філіппа. Про це повідомляє CNN.

Жінки кажуть, що мовчали близько 20-ти років, адже були молоді, не впевнені в собі, боялися і не розуміли, як люди, яким вони так довіряли, можуть так знущатися.

«Психологічне насильство було гіршим за сексуальне насильство, адже це мій внутрішній світ, це моє внутрішнє життя. Я й до сьогодні не можу бути впевненою у собі», — розповідає журналістам одна з жертв голови спільноти Св. Іоанна.

Одна з колишніх монахинь нині очолює організацію, яка обʼєднує жертв насильства. Вона запевняє, що вчення Філіппа, базовані на містиці, стали основою багаторічних знущань. Мова йде про те, що Марі-Домінік Філіпп тримав черниць у сексуальному рабстві.

У 2013 році, через сім років після смерті Марі-Домініка Філіппа, у Братерстві св. Іоанна розповіли, що він«вчиняв дії, які суперечать цнотливості, з кількома дорослими жінками, яких він наставляв у той час». Серед жертв цього насильства були черниці, які пізніше це підтвердили. За наказом Ватикану орден в результаті був розпущений.

На початку лютого Папа Франциск вперше визнав сексуальне насильство щодо монахинь та інших жінок, вчинене священиками та єпископами, «проблемою» для церкви.

Орден Святого Іоанна виступив із заявою — деякі сестри або колишні сестри також засвідчили, що, окрім Філіппа, деякі брати і священики громади також несуть відповідальність за зловживання.

CNN звʼязався з Ватиканом, щоб отримати коментар, та його представник не сказав нічого конкретного, проте підтвердив, що справи, повʼязані зі священнослужителями ордену Св. Іоанна, розслідуються Ватиканом.