Служба безпеки виявила фінансовий центр, який переводив мільйони гривень у «ЛНР». Пособників знайшли в Києві та Сєвєродонецьку

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Служба безпеки виявила і закрила фінансовий центр, який перевів у «ЛНР» 170 млн грн, повідомили в прес-центрі спецслужби.

Співробітники СБУ зʼясували, що на окупованій території діє «потужна фінансова організація», яка забезпечувала незаконний переказ коштів клієнтів через лінію розмежування в обох напрямках. Крім того, фінансовий центр регулярно платив «податки» в «бюджет ЛНР».

Як це працювало?

Цей фінансовий центр, за даними СБУ, мав двадцять відділень і розгалужену мережу платіжних терміналів на тимчасово окупованій території.

Крім того, у фінансового центру були рахунки в українській фінансовій системі, відкриті на довірених осіб. Гроші через лінію розмежування йшли як з допомогою онлайн-платежів, так і перевозилися курʼєрами.

Що зробили в СБУ?

Служба безпеки знайшла прибічників цього фінансового центру в Києві та Сєверодонецьку і провела в них обшуки. Також спецслужба заблокувала фінустанові можливість переказувати кошти між рахунками в українській фінансовій системі.

Керівнику фінансової установи заочно повідомили про підозру у ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 6 до 8 років з конфіскацією майна.