У «Нацкорпусі» спростували політичний звʼязок з полком «Азов», про який написали журналісти Bellingcat

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У «Нацкорпусі» спростували політичний звʼязок з полком «Азов», про який написали журналісти Bellingcat

Facebook / Партія «Національний Корпус»

Представники політсили «Національний корпус» спростували політичний звʼязок з полком «Азов», про який раніше заявили журналісти Bellingcat. Про це Liga.net заявив спікер «Нацкорпусу» Роман Чернишев.

За його словами, лідер «Азова» та політисили один — нардеп Андрій Білецький. «Але полк і партія не повʼязані між собою», — зазначив Чернишев.

Про що мова?

15 грудня міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала матеріал про те, що «Національний корпус» кооперується з американськими екстремістами, зокрема з неонацистами. При цьому політсилу в тексті називають «політичним крилом Азова».

«Націоналістичний рух «Азов» систематично співпрацює з американськими правими екстремістами для просування власного міжнародного порядку денного. На аудіозаписах, які є в розпорядженні Bellingcat, міжнародний секретар «Національного корпусу», політичного крила «Азова», повідомив, що це робиться для просування власного міжнародного курсу», — йдеться в статті Bellingcat.

Згідно з розслідуванням, представники «Азова» звʼязувалися з американськими й іноземними представниками праворадикальних організацій. Зокрема з нині покійним Андрієм Онещуком, членом американської неонацистської організації Atomwaffen Division.

Також, за даними Bellingcat, восени 2018 року «Національний корпус» підтримував норвезького громадянина та націонал-соціалістичного революціонера Йоахіма Фурхольма в його спробах допомогти націоналістам зі США прибути в Україну, щоб взяти участь у війні на Донбасі. Як стверджують у Bellingcat, Фурхольм виступив на політичному мітингу, організованому «Національним корпусом» перед парламентом України у вересні 2018 року.

Що кажуть у «Нацкорпусі»?

У «Національному корпусі» назвали публікацію Bellingcat «спробою очорнити рух». Спікер організації Роман Чернишев відзначив, що це спроба ототожнити полк «Азов» і «Нацкорпус». Він також додав, що всі заяви щодо звʼязку з екстремістами зі США — «кліше та стереотипи», і полк «Азов» не потрібно ототожнювати з «Нацкорпусом».

  • Партія «Національний корпус» братиме участь у виборах Верховної Ради в 2019 році. Про це на 3-му зʼїзді партії в Києві заявив лідер політсили і колишній командир батальйону, а нині полку «Азов» Андрій Білецький. При цьому від участі у президентських виборах Білецький відмовився.
  • 22 січня Обʼєднані сили націоналістів єдиним кандидатом на пост президента висунули керівника секретаріату Всеукраїнського обʼєднання «Свобода» Руслана Кошулинського.