«Дипломатія та тиск». Хорватія запропонувала Україні власний досвід звільнення окупованих територій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Хорватський досвід реінтеграції окупованих територій може бути корисним для України, вважає премʼєр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, передає УНІАН.

Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, Пленкович запропонував для врегулювання ситуації на Донбасі перейняти хорватський досвід деокупації територій — задіювати дипломатичні засоби і політичний тиск.

«На це потрібен час. Це було непросто. Це було дуже складно. Я думаю, що у нас в країні досі є люди, які по-справжньому незадоволені цим процесом», — підкреслив глава хорватського уряду. На його переконання, процес реінтеграції краще проводити мирно.

Пленкович нагадав, що деякі хорватські території були окуповані з 1990 по 1998 рік. «У нас були дві моделі їх звільнення. Одна — з допомогою військової і поліцейської операції, і ще одна — за допомогою дипломатичних зусиль під егідою Організації Обʼєднаних Націй, і за рішучої участі США, завдяки генералу Кляйну, в мирній реінтеграції Східної Славонії», — заявив премʼєр.

  • 28 січня в інтервʼю австрійській Kleine Zeitung представник ОБСЄ Мартін Сайдік розповів про новий «мирний план» щодо Донбасу, який, на його думку, слід прийняти замість Мінських угод. За його словами, ОБСЄ не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні, тому необхідно задіяти військовий та поліцейський компоненти місії ООН.
  • Представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко заявила, що «мирний план» щодо Донбасу Сайдіка виглядає як самодіяльність.