Курди захопили останній опорний пункт «Ісламської держави» в Сирії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Курдські Сили демократичної Сирії (СДС) за підтримки американських ВПС захопили місто Ель-Багуз у сирійській провінції Дейр-ез-Зор на кордоні з Іраком. Як повідомляє Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, цей населений пункт був останнім під контролем «Ісламської держави» (ІД) в Сирії.

200 джихадистів, серед яких багато іноземців, здалися СДС згідно з угодою, умови якої поки не розголошуються. Напередодні курдським силам здалися ще 240 ісламістів.

При цьому повідомляється, що деякі бойовики, які відкинули угоду і не здалися, можуть ховатися в підземних тунелях. Їх пошуки тривають.

  • Близько двох місяців бойовики ІД запекло чинили опір, опинившись в оточенні зі своїми сімʼями. Вони часто намагалися прорватися, активно використовували гранатомети, протитанкові ракети і мінували територію.
  • СДС за підтримки авіації коаліції наносили масовані артилерійські та авіаційні удари по Ель-Багузу і його околицях. Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомляв про 70 жертв серед цивільного населення, загиблих у ході атак коаліції.
  • 11 січня США вивели з Сирії першу партію наземної військової техніки після рішення президента Дональда Трампа повернути американські війська з цієї країни.
  • 19 грудня президент Дональд Трамп оголосив про перемогу над терористами «Ісламської держави» в Сирії і про виведення американських військ з цієї країни.