Мюнхенська конференція з безпеки стартувала. Що будуть обговорювати?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Мюнхенська конференція з безпеки стартувала. Що будуть обговорювати?

Florian Gaertner / Photothek via Getty Images

15—16 лютого в німецькому Мюнхені триває міжнародна конференція з безпеки. На конференції традиційно визначають і розглядають головні загрози для безпеки людства, а також проводять переговори на вищому рівні.

Хто приїхав?

Президент України Петро Порошенко і міністр закордонних справ Павло Клімкін виступають на конференції делегатами від української влади. Всього ж у Мюнхенській конференції з безпеки візьмуть участь близько 35 глав держав і урядів, 80 міністрів закордонних справ і оборони, а також близько 600 експертів з безпеки.

Що планується?

Голова форуму Вольфганг Ішингер зазначив, що мета конференції полягає у виробленні стратегії, яка дозволить не втратити здатність впливати на світові процеси.

Обговорювати на конференції будуть багатосторонню гонку озброєнь, регіональні конфлікти, способи боротьби з тероризмом і міжнародною злочинністю і навіть глобальне потепління — словом, усе, що так чи інакше загрожує світу чи значній його частині.

Крім інших тем, у дискусіях будуть підніматися питання вільного судноплавства в Чорному і Азовському морях, яке обмежує Росія, а також російський газопровід «Північний потік — 2» в обхід України.

Хто буде виступати?

Президент Петро Порошенко виступить на Мюнхенській конференції з безпеки 16 лютого. Виступ Порошенка заплановано в межах сесії на тему «Безпека в Східній Європі», яка розпочнеться о 18:30 за київським часом.

Крім того, 16 лютого очікуються виступи канцлера Німеччини Ангели Меркель, віце-президента США Майка Пенса і глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

На конференції Порошенко збирається зустрітися з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, і той підтвердив свій намір поговорити з українським президентом. Тим часом, він хоче зустрітися з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом.