Волонтер Італійської федерації з прав людини: Українських правозахисників депортували з Казахстану за надуманим приводом

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Українців Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка депортували до Казахстану під надуманим приводом через їх правозахисну діяльність. Про це розповіла на своїй сторінці у Facebook волонтер Італійської федерації з прав людини (FIDU) Наталія Панченко.

Як пояснила Панченко, казахстанський суд вирішив, що спостерігачі не надали документів, які підтверджували б їхню місію від FIDU, а в системі міграційної служби країни мета прибуття вказана як «приватна», хоча є докази того, що в міграційній карті правозахисники вказували місію FIDU.

«У Явтушенка цю карту забрали ще в суді та більше не повернули, Людмилі ж вдалося зробити фото своєї карти, де видно, що в день вʼїзду в Казахстан вона чітко вказала свою мету перебування — «моніторингова місія FIDU», — розповіла правозахисниця.

Волонтер вважає, що у Волошиної і Явтушенка виникли проблеми тому, що вони були на суді над Айгуль Акбердієвою, де «судді, незважаючи на тиск зверху, прийняли правомірне рішення».

На суддів почали тиснути, і спостерігачі це зафіксували на фото і відео, поспілкувалися з суддею Маліком Кенжалієвим. Він відкрито заявив про тиск і передав їм докази. Людмила Волошина встигла опублікувати це у Facebook і передати FIDU.

Після цього правозахисників затримали, а суддю, згідно з повідомленням Панченко, «ламали спецслужби».

  • Волошину, яка разом з Явтушенком працювала спостерігачем офіційної правозахисної місії Італійської федерації з прав людини, затримали 14 лютого в Астані в готелі «Комфорт». Явтушенка з його адвокатом затримали по дорозі в українське консульство. Поліція Казахстану повідомила, що правозахисників затримали за те, що вони «здійснювали діяльність, яка не відповідає мети вʼїзду».