У Казахстані поліція затримала двох українських правозахисників

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Казахстані поліція затримала двох українських правозахисників

Facebook/Federazione Italiana Diritti Umani - Comitato Italiano Helsinki

Сьогодні в Астані чоловіки, які представилися міграційної поліцією, затримали в готелі «Комфорт» громадянку України, спостерігачку офіційної правозахисної місії Federazione Italiana Diritti Umani — Comitato Italiano Helsinki Людмилу Волошину. Про це пише на своїй сторінці у Facebook правозахисниця і волонтер Італійської федерації з прав людини Наталія Панченко.

Волонтер пише, що є вагомі причини вважати, що «викрадачами» були співробітники Комітету національної безпеки Казахстану — вони не показали Волошиній свої посвідчення і не назвали причину затримання.

«Людмила Волошина встигла зробити телефонний дзвінок, який в грубій формі був перерваний представниками влади. З моменту затримання телефон Людмили не відповідає, місце її перебування залишається невідомим», — пише Наталія Панченко.

На викрадення Волошиної вже відреагувала Італійська федерація з прав людини. В організації вимагають негайного звільнення члена міжнародної спостережної місії Людмили Волошиної.

За словами волонтерки Наталії Панченко, гаряча лінія посольства України в Казахстані не відповідає.

Вже за годину після зникнення Волошиної Панченко повідомила про затримання другого спостерігача правозахисної місії Італійської федерації з прав людини (Federazione Italiana Diritti Umani — Comitato Italiano Helsinki) Валерія Явтушенка.

Після розголосу в соціальних мережах один з казахських ресурсів оприлюднив коментар департаменту поліції Астани та Міграційної служби Казахстану.

«Під час проведеного в місті Астані з 11 по 15 лютого спецрейду «Мігрант-қала» було виявлено, що громадянка України Волошина Людмила, яка прибула до Республіки Казахстан з приватним візитом, здійснювала діяльність, яка не відповідає цілі вʼїзду. Тим самим, порушила вимоги статті 517 КпАП РК», — йдеться в повідомленні департаменту поліції.

У поліції склали адмінпротокол у відношенні Волошиної та спрямували його для розгляду в Спеціалізований міжрайонний адміністративний суд Астани. Затримання Валерія Явтушенка казахські правоохоронці не прокоментували.

  • У вересні 2018 року суд у Казахстані визнав українського журналіста Олександра Гороховського винним у незаконній трудовій діяльності і присудив штраф у розмірі 42 087 теньге (близько 3 200 грн).
  • Про затримання Олександра Гороховського, головного редактора проекту «Без брехні. Фактчек політичної риторики», стало відомо 16 вересня. Журналіст повинен був провести тренінг з фактчекінгу в Уральську разом із головним редактором незалежного тижневика Казахстану «Уральская неделя» Лукпаном Ахмедьяровим.