У Казахстані поліція затримала українського журналіста. Його звинувачують у незаконній трудовій діяльності через «семінар про Україну»

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У Казахстані поліція затримала українського журналіста. Його звинувачують у незаконній трудовій діяльності через «семінар про Україну»

Facebook / Александр Гороховский

У Казахстані поліція забрала міграційну карту в українського журналіста Олександра Гороховського і звинувачує його в незаконному трудової діяльності на території країни.

Що сталося?

Казахстанське видання Factcheck.kz повідомило, що вчора, 15 вересня, близько 12:00 за місцевим часом поліція перервала тренінг з фактчекингу у місті Уральську. Його проводили головний редактор незалежного тижневика Казахстану «Уральская неделя» Лукпан Ахмедьяров і головний редактор проекту «Без брехні. Фактчек політичної риторики», автор практичного посібника з фактчекингу Олександр Гороховський.

Поліція вручила повістку журналістові в суд на понеділок, 17 вересня.

У чому звинувачують Горохівського?

Ахмедьяров у своєму Facebook опублікував власне відео затримання поліцейськими Гороховського — нібито через проведення ним «семінару про Україну», що не є протизаконним в Казахстані.

У коментарі «Бабелю» Лукпан Ахмедьяров розповів, що зараз Гороховський знаходиться в готелі, але обмежений у пересуванні. Його не затримували.

«Олександр на волі, в готелі. Але так як у нього вилучили міграційну карту він обмежений у пересуванні», — сказав він.

Як відреагувала українська влада?

Factcheck.kz повідомляє, що український консул вже звʼязався з Олександром і йому призначили адвоката. Прес-секретар посольства України в Казахстані Ірина Блащук в коментарі до посту Ахмедьярова написала, що з ним звʼяжеться консул України в Казахстані Іван Алмаші.

«Консул України в РК Алмаші Іван Миколайович звʼязується з Лукпаном для вирішення ситуації. Олександр Гороховський — громадянин України, і посольство буде захищати його інтереси», — повідомила Блащук.

Хто такий Олександр Гороховський?

З 2016 він очолює медіапроект «Без брехні. Фактчек політичної риторики». Метою якого є підвищення рівня політичної культури українського суспільства. Проект пише про події в Україні, Грузії, Казахстані, Чехії, Грузії, Польщі, Словаччини, США та Німеччини.