Справу «Савченко — Рубана» про підготовку теракту розглядатиме суд присяжних

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кримінальну справу депутата Верховної Ради Надії Савченко та голови організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, яких звинувачують у підготовці теракту та захоплення державної влади, може розглядати суд присяжних.

Про це у районному суді Чернігова під час підготовчого засідання повідомив прокурор, передають «Українські новини».

На засіданні член колегії суддів суддя Світлана Меженнікова попросила про самовідвід, пославшись на те, що на процесі будуть представлені секретні дані. За її словами, у неї немає допуску до державних таємниць.

Прокурори виступили проти самовідводу Меженнікової, назвавши її рішення передчасним.

«Рішення про самовідвід передчасне, оскільки, за нашою інформацією, обидва обвинувачених заявлять клопотання про розгляд справи судом присяжних, та 3 судді колегії все одно не знадобляться», — сказав держобвинувач.

Адвокати Савченко і Рубана підтримали самовідвід. При цьому адвокат Рубана Валентин Рибін заявив, що у справі не було матеріалів з обмеженим доступом.

Захист обвинувачених теж планує подати клопотання про суд присяжних.

«Сьогодні колегія з трьох професійних суддів повинна вирішити, приймати чи не приймати обвинувальний акт для розгляду, і якщо приймати — розглядати його колегією суддів чи судом присяжних», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Савченко і Рубану Генпрокуратура інкримінує злочини, за які передбачені довічні терміни.

Згідно із законодавством, обвинувачені, яким загрожує довічне увʼязнення, мають право подати клопотання про розгляд їхньої справи судом присяжних. Таким чином, адвокати обвинувачених сьогодні подали відповідне клопотання.

Суд присяжних складається з двох суддів і трьох присяжних, яких відбирає автоматизована система суду.