«Goodnight, Oppy». Агентство NASA припинило спроби звʼязатися з марсоходом Opportunity

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Фахівці NASA припинили спроби відновити звʼязок з марсоходом «Opportunity», повідомлено на сайті NASA.

«Одна з найбільш тривалих місій з міжпланетного дослідження дійшла кінця після майже 15 років вивчення поверхні Марса, допомагаючи закласти основу для повернення NASA на Червону планету», — йдеться у повідомленні.

В агентстві повідомили, що після того, як надіслали понад тисячу команд для відновлення контакту, інженери в лабораторії космічних польотів Лабораторії реактивного руху NASA зробили свою останню спробу у вівторок, але вона виявилася безрезультатною.

Марсохід Opportunity висадився на Марсі в січні 2004 року, через кілька тижнів після того, як його близнюк Spirit сів в іншій частині планети. Обидва пристрої на сонячних батареях почали 90-денні польоти в пошуках ознак колишньої активності та залишків води — і обидва були неймовірно успішними.

Вони знайшли багато доказів того, що Марс був відносно теплим і вологим мільярди років тому. Це змінило розуміння науковцями еволюції планети.

NASA оголосило, що Spirit перестав працювати у 2011 році, а Opportunity функціонував, поки в кінці травня минулого року не потрапив у потужну пилову бурю. Пил заблокував потрапляння сонячного світла в Opportunity, і з 10 червня з пристроєм не могли звʼязатися.

Відтоді члени команди, які задіяні в місії, намагалися розбудити марсохід, вони також прислухалися до будь-яким можливих сигналів від Opportunity.