Російський Сбербанк «влив» в українську «дочку» 3,3 млрд грн після рекордних збитків

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Російський державний Сбербанк збільшив на 3,3 млрд грн статутний капітал свого однойменного українського дочірнього банку. Про це повідомляє прес-служба української «дочки» російської фінустанови.

Приріст статутного капіталу українського Сбербанку за рахунок вливання від російської материнської компанії склав майже 16%, до 24 млрд грн. У результаті банк сформував додаткові резерви під кредити.

Нагадаємо, в кінці 2018 року українська «дочка» Сбербанку провела реструктуризацію, щоб збільшити капітал на 1,63 млрд грн у разі можливого дефіциту. Таку рекомендацію видав банку НБУ за підсумками стрес-тесту.

  • На початку лютого українська «дочка» російського Сбербанку оприлюднила звіт про свій фінансовий стан на 1 січня 2019 року. Згідно з документом, за підсумками 2018 року Сбербанк «пішов у мінус», отримавши 7,6 млрд грн збитку.
  • У перших числах січня-2019 Національний банк оштрафував українську «дочку» російського Сбербанку на 94,74 млн грн за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Крім того, Нацбанк оштрафував Райффайзен Банк Аваль на 450 тис. грн, виніс попередження Першому українському міжнародному банку (ПУМБ), банкам «Глобус» і «Фамільний».
  • У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції української «дочки» російського державного Банку ВТБ, а також «дочок» Сбербанку та Внешэкономбанку.
  • У жовтні 2018 року російський ВТБ Банк оскаржив рішення, за яким його акції в Україні заарештували як компенсацію за нерухомість українських компаній в анексованому Росією Криму.
  • У січні 2019 року Верховний суд України дозволив заарештувати акції українських «дочок» ВТБ Банку, Сбербанку та Внешэкономбанку за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і представників ще 17 українських компаній на підставі рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі.