Süddeutsche Zeitung: Німеччина буде винна Україні за будівництво «Північного потоку — 2»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Німеччина повинна буде взяти на себе відповідальність за наслідки будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2» у Балтійському морі в обхід України, пише німецьке видання Süddeutsche Zeitung.

Як зазначає німецьке видання, цей російський проект є у першу чергу політичним, що б про це не казали німецькі чиновники. Газопровід, прокладений на дні Балтики, позбавляє Україну ключової стратегічної переваги в транзиті російського газу, але в Європі це сприймають як крок до більш безпечного постачання газу безпосередньо від виробника.

Німецьке видання сумнівається, що з Росією вдасться укласти взаємовигідний контракт на транзит газу, якщо «Північний потік — 2» буде побудовано. На думку Süddeutsche Zeitung, найбільшу вигоду від російського газопроводу отримає Німеччина, ставши головним європейським енерговузлом для сибірського газу.

Проте разом з найбільшою вигодою Німеччина повинна отримати і найбільшу відповідальність, зазначає німецьке видання. Німеччині доведеться продемонструвати реальні кроки, щоб переконати європейські країни, що вона не прагне до гегемонії — наприклад, встановити над новим газопроводом жорсткий контроль профільної Федеральної служби.

«Особлива відповідальність» Німеччини повинна поширитися й на Україну, зазначає німецьке видання, оскільки Росія може скористатися стратегічним ослабленням свого сусіда. Але конкретних кроків для захисту України видання не пропонує.

При цьому і Німеччина, і весь Євросоюз у разі успішного запуску російського газопроводу стануть залежними від Росії. Росії потрібно продавати свій газ не менше, ніж європейцям купувати його, але якщо в останніх буде альтернатива, можливий тиск Росії на Євросоюз знизиться.

Як альтернативу російському газу в ЄС розглядають постачання скрапленого газу (СПГ) з Північної Америки і Перської затоки, але для масштабного постачання ще необхідно побудувати нові термінали прийому та зберігання СПГ.