Європейський суд зобовʼязав Росію виплатити €53 тис. за смерть солдата у Придністровʼї

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія порушила право на життя у невизнаному Придністровʼї. Він зобовʼязав РФ виплатити €53 тис. компенсації матері Олександра Стоматія — юнака, примусово призваного на військову службу в складі незаконного придністровського воєнізованого підрозділу і потім вбитого.

Про це повідомляє правозахисна Асоціація Promo-LEX. Рішення суд прийняв ще 18 вересня 2018 року. Однак Росія вимагала перегляду постанови.

«Апеляцію, подану російським урядом, розглядала група з пʼяти суддів Великої палати ЄСПЛ, які вирішили відхилити вимогу про передачу справи до Великої палати. Російська Федерація зобовʼязана беззаперечно виконати постанову ЄСПЛ від 18 вересня 2018 року», — повідомляє Promo-LEX.

Рішення ЄСПЛ набуло чинності 4 лютого 2019 року.

У 2009 році Олександр Стоматій був насильно призваний у незаконні воєнізовані структури придністровського регіону, а у 2010-му він загинув. Російська влада не відповіла на запити його матері, а молдавська призупинила провадженння на підставі того, що не був ідентифікований той, кого можна було б звинуватити у вбивстві.

Promo-LEX зазначає, що за всю історію Молдови не було винесено жодного обвинувального вироку за примусовий призов молодих людей у придністровському регіоні.