National Interest назвав пʼять провальних військових розробок США. На них витратили майже $30 млрд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американське військово-аналітичне видання National Interest назвало пʼять провальних військових розробок США, на які Вашингтон витратив майже $30 млрд. У списку опинилися гелікоптер, гаубиця, два проекти бронетехніки та один — боєприпасу.

Самокерована протитанкова ракета BAT (Brilliant Anti-Tank Munition)

Самокерований бойовий елемент призначався для боротьби з радянськими танками. Ракети Brilliant Anti-Tank Munition розроблялися для артилерійської системи M270. Передбачалося, що одна ракета могла знищити цілу роту танків. BAT розроблявся у часи холодної війни і був остаточно заморожений у 2003 році. На нього витратили $2,2 млрд. Причиною відмови від проекту послужили розпад СРСР і нова тактика ведення танкових боїв.

Ударний розвідувальний гелікоптер RAH-66 Comanche

RAH-66 Comanche («Команч») являв собою ударний гелікоптер-невидимку, призначений для стрімких атак та швидкого відходу від переслідування. Він розроблявся за системою «Стелс» (комплекс способів зниження помітності). Проте в бою він мав багато вад. На низький висоті система «Стелс» себе не виправдовувала, а живучість гелікоптера виявилася низькою. Його могли вражати навіть старі радянські зенітні системи. Перший політ «Команч» здійснив у 1996 році, а вже у 2004-му його зняли з виробництва через високу ціну. На нього витратили $7,9 млрд.

Самохідна гаубиця Crusader

155-міліметрова самохідна гаубиця Crusader була створена на початку 60-х і вже на ранніх етапах викликала сумніви. Схожа на танк артилерійська система мала обмежену броню, а гармата не була призначена для ведення «ближнього бою» у разі необхідності. Гаубиця вела вогонь на відстань понад 40 км та не була призначена для прицільної видимої стрільби. Також вона була дуже важкою — 43 т. У 2002 році проект закрили. На нього пішло $2,2 млрд.

Бойова система майбутнього (Future Combat Systems)

Система Future Combat Systems (FCS) повинна була перевести армію США на нові види бронетехніки. Вона передбачала створення «універсальних» шасі. Варіанти шасі розробляли для бойової машини піхоти (БМП), самохідної артилерії і мінометів, броньованих розвідмашин та машин швидкої допомоги, однак проект виявився занадто дорогим ($18,1 млрд), і його згорнули.

Бронетанкова програма GCV (Ground Combat Vehicle)

Програма Ground Combat Vehicle передбачала сучасний бойовий танк нового покоління. Але через надмірне оснащення бронепластинами, бойова машина мала велику вагу — 60 т. Військові вирішили відмовитися від проекту. Бюджет США втратив більше $1 млрд.