The New York Times: «мирний план» Манафорта міг призвести до поділу України

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

The New York Times розкрила подробиці про стенограмі засідання суду у справі екс-глави передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. У стенограмі йде мова про його зустріч з Костянтином Килимником, якого в США звинувачують в роботі на російські спецслужби.

На початку січня стало відомо, що Манафорт і Килимник у 2016 році обговорювали «мирний план для України», повʼязаний з російською агресією. Тепер же зʼявилися деталі цих переговорів.

Про що говорили Манафорт і Килимник?

За даними американського видання, Манафорт представляв інтерес Трампа, який полягав у знятті економічних санкцій з Росії. Оскільки санкції були запроваджені у відповідь на російську агресію проти України на Донбасі і в Криму, передбачається, що переговори велися щодо «мирного плану».

Імовірно, мета цього «мирного плану» полягала у скасуванні санкцій проти Росії. Видання зазначає, що Манафорт продовжував працювати над переговорами з Росією щодо України навіть після того, як йому висунули звинувачення, а Килимник у 2017 році говорив, що саме Манафорт може представляти США в переговорах з Росією про Україну, якщо вони коли-небудь відбудуться.

The New York Times зазначає, що, оскільки невідомо про участь у цих переговорах представників України, для Києва їх результат міг полягати в розділенні країни, яке схвалили б США.

Хто такий Килимник?

Про Костянтина Килимника відомо небагато. За даними ЗМІ, йому 47 років, він родом з Кривого Рогу. Навчався у Військовому університеті Міністерства оборони РФ. На початку 2000-х Килимник працював у Москві в Міжнародному республіканському інституті — це некомерційна організація, що базується у Вашингтоні.

Головною метою цієї організації було «надання допомоги окремим країнам у будівництві демократії» за фінансової підтримки Державного департаменту США, а також європейських фондів та ООН. Свою співпрацю з Манафортом Килимник розпочав у 2005 році.