Суд дозволив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоровʼя

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд дозволив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоровʼя

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Окружний адмінсуд Києва не задовольнив клопотання уряду, але скасував з власної ініціативи тимчасову заборону Уляні Супрун виконувати повноваження міністра охорони здоровʼя.

Апеляцію Кабінету Міністрів суддя розглядав протягом трьох днів — з 11 лютого. 14 лютого він вийшов з нарадчої кімнати і оголосив рішення.

«В задоволені клопотань представників Кабінету міністрів про скасування заходів забезпечення позову відмовити. Скасувати з власної ініціативи заходи забезпечення адміністративного позову, вжиті ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 5 лютого 2019 року», — зачитав рішення суддя.

Ухвала набуває чинності негайно з моменту її проголошення.

Як відреагувала Супрун?

Адвокат Кабміну заявив, що буде оскаржувати рішення судді, який не одразу оголосив ухвалу і не задовольнив клопотання уряду.

«На початку засідання, зранку, нам зателефонувала секретар суду і повідомила, що суддя вийде о 12-й і проголосить рішення. Коли суддя вийшов, він змінив рішення і сказав, що вийшов не оголосити рішення, а встановити нові факти. Він фактично не міг цього робити. По суті суддя відмовив нашим клопотанням, але й скасував ухвалу суду. Ми подамо скаргу на дії судді», — сказав адвокат.

Уляна Супрун, на яку Кабмін, не дочекавшись ухвали суду, ще 13 лютого поклав обов’язки міністра охорони здоровʼя, повідомила, що вже вирішує нагальні проблеми міністерства.

«Зранку я вже почала підписувати документи, ліки відвозять в регіони і пацієнти можуть лікуватись за кордоном. Ми хочемо, щоб реформа продовжувалася. Дякую всім за підтримку. Ми не зупинимося, ми йдемо вперед. Ми робимо все на користь українського народу», — заявила в. о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Що заявляв на суді Кабмін?

«Немає жодних правових підстав для застосування заходів забезпечення позову», — заявив представник Кабінету на засіданні 11 лютого і підкреслив, що Уляна Супрун має всі підстави виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я.

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що ухвалу суду про відсторонення Супрун було прийнято передчасно і помилково. Він розглядає позов нардепа Ігоря Мосійчука («Радикальна партія») як втручання в роботу державного органа представника іншої гілки влади.

«Уряд організовує велику масштабну програму медичної реформи. Ми вважаємо, що відбувається втручання в вищий орган виконавчої влади. Тільки уряд має право призначати і звільняти першого заступника міністра охорони здоров’я. Так само, як і покладати на нього виконання обов’язків міністра. І до того часу поки Верховна Рада не виконає вимогу Конституції, це прямий обов’язок уряду — забезпечувати безперебійну роботу міністерства», — заявив на суді міністр юстиції Павло Петренко.