Рішення Кабміну: Субсидії «живими грошима» українці отримають з березня

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кабінет міністрів схвалив запуск програми виплати субсидій готівкою (т. зв. монетизація субсидій) з березня 2019 року, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на проект відповідної постанови уряду.

Згідно з рішенням уряду, з березня 2019 року українці почнуть отримувати субсидії на ЖК-послуги грошима. У Кабміні припускають, що це буде мотивувати громадян більш економно споживати тепло, світло і воду.

Як це працює?

Сама монетизація не впливає на обсяг призначеної субсидії. Гроші будуть надходити на особистий рахунок одержувача субсидії. Спочатку вони будуть витрачатися на оплату комуналки, а ось їх залишком одержувач субсидії зможе розпорядитися на свій розсуд.

При цьому виплата пільг «живими грошима» буде проводитися за двома механізмами:

  • через Ощадбанк — для тих, хто вже має рахунки для отримання субсидій;
  • через «Укрпошту» — для тих, хто не користується послугами банків.

Як розрахувати субсидію?

Розмір субсидії на оплату комунальних послуг залежить від доходу всіх зареєстрованих мешканців, бо субсидія видається на домогосподарство.

Субсидію можна розрахувати так:

  1. Середньомісячний дохід сім'ї потрібно розділити на кількість мешканців, зареєстрованих у домогосподарстві.

  2. Отриманий результат потрібно розділити на прожитковий мінімум (1 853 грн з 1 січня 2019 року).

  3. Отриманий результат потрібно розділити на базовий коефіцієнт 2 і помножити на 15%.

  4. Таким чином виходить відсоток обов'язкового платежу за комунальні послуги. На нього потрібно помножити середньомісячний дохід сім'ї, щоб отримати розмір обов'язкового платежу.

  5. Розмір субсидії — це різниця між розміром плати за комунальні послуги та розміром обов'язкового платежу.

При розрахунку субсидії також враховуються соціальні нормативи на площу житла, кількість спожитої електроенергії, газу, гарячої та холодної води, теплопостачання. Якщо ж площа житла понад норматив чи споживання енергоносіїв перевищило встановлені норми, то за надлишок доведеться платити повну вартість.