Кабмін визначився з монетизацією пільг. Хто першим отримає субсидію «живими грошима»?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кабінет міністрів затвердив механізм монетизації субсидій для кінцевого споживача. Таке рішення уряд ухвалив на засіданні у четвер, 27 грудня.

Так, з 1 січня 2019 року «живими грошима» субсидію видаватимуть тим, хто вперше звернеться за її одержанням, а з травня субсидії у грошовій формі за неопалювальний сезон будуть отримувати всі домогосподарства. Планується, що з жовтня монетизація торкнеться всіх отримувачів субсидії.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, поетапне впровадження дозволить відпрацювати механізм на обмеженій кількості отримувачів субсидій.

«Сума субсидій буде нараховуватися безпосередньо на обліковий запис одержувача в банківській установі. При цьому фінансування проходитиме на центральному рівні», — пояснив Рева.

Нараховані на рахунок гроші в першу чергу будуть використовуватися для оплати комунальних послуг. А ось залишок коштів на цьому рахунку сімʼя зможе використовувати на свій розсуд, причому в повному обсязі, а не частково, як було раніше.

Як розрахувати субсидію?

Розмір субсидії на оплату комунальних послуг залежить від доходу всіх зареєстрованих жителів, оскільки субсидія видається на домогосподарство.

Субсидію можна розрахувати так:

  1. Середньомісячний дохід сім'ї потрібно розділити на кількість жителів, зареєстрованих в домогосподарстві.

  2. Отриманий результат потрібно розділити на прожитковий мінімум (1853 грн з 1 січня 2019 року).

  3. Отриманий результат потрібно розділити на базовий коефіцієнт 2 і помножити на 15%.

  4. Таким чином виходить відсоток обов'язкового платежу за комунальні послуги. На нього треба помножити середньомісячний дохід сім'ї, щоб отримати розмір обов'язкового платежу.

  5. Розмір субсидії — це різниця між розміром оплати за комунальні послуги та розміром обов'язкового платежу.

При розрахунку субсидії також враховуються соціальні нормативи на площу житла, кількість спожитої електроенергії, газу, гарячої та холодної води, теплопостачання. Якщо ж площа житла більша або спожито енергоносіїв більше встановленої норми, то за надлишок доведеться платити повну вартість.