Розширення НАТО: підписано протокол про вступ Македонії до альянсу

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Розширення НАТО: підписано протокол про вступ Македонії до альянсу

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

29 членів НАТО підписали угоду про вступ Македонії до альянсу. Цей крок здійснили після історичної угоди між Македонією та Грецією, яка нормалізувала відносини між сусідами, пише «Радіо Свобода». Церемонія пройшла в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Міністр закордонних справ Македонії Нікола Димитров підписав угоду разом з представниками нинішніх 29 країн-членів НАТО під час церемонії під керівництвом голови альянсу Єнса Столтенберга.

«Сьогодні історичний день. Всі союзники НАТО підписали Протокол про вступ, який принесе більше безпеки і процвітання всьому регіону. Я з нетерпінням чекаю того дня, коли 30 прапорів будуть вивішені біля штаб-квартири НАТО», — зазначив Столтенберг.

Македонія і Греція минулого року схвалили угоду, згідно з якою Македонія погодилася змінити назву.

Македонія заявила про очікування того, що Греція стане першим членом НАТО, який ратифікує Протокол про вступ, після чого країна почне називати себе новим імʼям.

  • З 1991 року Греція заперечувала проти назви «Македонія», тому що в країні є північна провінція з такою назвою. Угоду про зміну назви було підписано минулого року, вона завершила 27-річну суперечку між двома сусідніми країнами.
  • 11 січня 81 зі 120 депутатів македонського парламенту проголосували за поправки до конституції, необхідні для перейменування країни в Північну Республіку Македонія.
  • Угода була підписана лідерами Греції і Македонії 17 червня 2018 року. За угодою, Македонія отримає нову назву — «Північна Республіка Македонія». Натомість влада Греції обіцяла, що не буде блокувати спроби Македонії приєднатися до НАТО і Євросоюзу.