Геращенко: Росія могла замучити 13 українських заручників у вʼязницях на окупованих територіях

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Прізвища 13 українців нещодавно зникли зі списків на обмін, на це звернула увагу перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Існують версії, що деякі заручники могли загинути у вʼязницях на окупованих територіях.

«Ми надали ОБСЄ інформацію про 13 громадян, яких ОРДЛО протягом цих років включали в списки на обмін, але потім з незрозумілих причин їх прізвища зникли зі списків тих, кого підтверджують і утримують. Ми вимагаємо повної інформація про долі цих людей. Так само, як і про долі більше 70 українців, утримання яких від нас приховують», — написала вона.

«Ми готові передати трьох росіян, засуджених за злочини на Донбасі, в обмін на героїв — С. Глондаря, Б. Пантюшенка, О. Корінькова, яких 4 роки утримують у Донецьку,» — додала вона.

  • Раніше українська сторона в ТКГ пропонувала організувати обмін увʼязнених і полонених 27 грудня 2018 року. Київ був готовий обміняти 23 громадян Росії на 23 українців, які перебувають у кремлівських вʼязницях, а також передати 66 сепаратистів в обмін на 19 заручників в ОРДЛО. Проте російська сторона цих пропозицій не приймає.
  • Після цього Україна запропонувала провести обмін заручників у переддень Різдва — 5 січня 2019 року, збільшивши кількість сепаратистів, яких може помилувати. Цю ініціативу відкинув представник Росії ТКГ Борис Гризлов, про що заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.