Франція допускає можливість відправки поліцейської місії ООН на Донбас

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Франція і Німеччина зараз вивчають запропонований представником голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком «мирний план» щодо Донбасу. Зокрема розглядається питання про залучення сил ООН, йдеться в повідомленні МЗС Франції.

«Зараз ми спільно з Німеччиною, підтримуючи звʼязок з російською і українською сторонами, вивчаємо цю пропозицію», — зазначили у французькому МЗС, відповідаючи на питання про те, як Париж оцінює ініціативу Сайдіка в частині спільної місії ООН і ОБСЄ.

Крім того, французькі дипломати закликали всі сторони до виконання Мінських угод і мирного врегулювання конфлікту.

«Мирне врегулювання конфлікту на Донбасі залежатиме, насамперед, від політичного бажання сторін виконувати свої зобовʼязання. Виконання Мінських домовленостей залишається єдиним шляхом вирішення кризи», — заявили в МЗС Франції.

Про який план йдеться?

В інтервʼю австрійській Kleine Zeitung Мартін Сайдік розповів про новий «мирний план» щодо Донбасу, який слід прийняти замість Мінських угод. За його словами, ОБСЄ не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні, тому необхідно задіяти військовий та поліцейський компоненти місії ООН.

Новий план повинні підписати глави держав «нормандського формату» — Росії, України, Франції та Німеччини. Потім цей документ, за словами Сайдіка, має бути ратифікований парламентами цих країн.

У плані можуть бути закріплені гарантії того, що жителі окупованих територій матимуть права, зазначені в Мінських угодах, зокрема на «лінгвістичне самовизначення» і амністію.