Американець злив в мережу дані МОЗ Сінгапуру про понад 14 тис. ВІЛ-інфікованих людей. Раніше він приховував власний ВІЛ-статус

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Американець злив в мережу дані МОЗ Сінгапуру про понад 14 тис. ВІЛ-інфікованих людей. Раніше він приховував власний ВІЛ-статус

Edoardo Busti / Unsplash

У Сінгапурі у відкритий доступ потрапили особисті даний 14 200 ВІЛ-інфікованих людей. В інтернеті опинилися імена пацієнтів, ідентифікаційні номери, номери телефонів, адреси, результати тестів на ВІЛ та інформація з медкарт.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя Сінгапуру, витік інформації стався через якогось Мікі Фаррера Брчеза, який є громадянином США і проживав у Сінгапурі з 2008 року до травня 2018-го та був повʼязаний з міністерством.

Брочез був депортований з країни після відбування 28-місячного тюремного увʼязнення за «численні шахрайства та злочини, повʼязані з наркотиками». Одне із звинувачень у шахрайстві було повʼязано з власним ВІЛ-статусом Брочеза, про що він збрехав міністерству.

До 2016 року в країні діяла заборона на вʼїзд іноземцям, які живуть з ВІЛ. Зараз їм заборонені робочі візи або статус постійного жителя.

Приховати свій статус Брочезу допоміг колишній глава Національного відділу охорони громадського здоровʼя Міністерства охорони здоровʼя Лер Тек Сянг, який дав свій зразок крові Брочезу, і той видав його за власний.

Через Лера американець отримав доступ до реєстру ВІЛ-інфікованих і скопіював з нього записи.

Пізніше Лер був засуджений на 24 місяці за «підбурювання до шахрайства, а також за надання неправдивої інформації поліції та Міністерству охорони здоровʼя».

Зараз Брочеза розшукує поліція, яка також домагається міжнародного розшуку.

Представники ЛГБТ-спільноти країни побоюються, що у багатьох через витік даних почнуться проблеми. У Сінгапурі статеві стосунки між чоловіками незаконні і можуть бути покарані позбавленням волі до двох років. Є ймовірність, що деякі люди не вказали свій ВІЛ-статус у державних органах, боячись переслідувань.