Громадська рада експертів відбракувала майже 40% кандидатів у Антикорупційний суд

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Громадська рада міжнародних експертів завершила відбір кандидатів до Антикорупційного суду, відсіявши 42 з 113 потенційних суддів — тобто майже 40% з тих, хто раніше успішно склав тестування. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Конкурс у Вищий антикорупційний суд продовжується, в ньому залишається 71 кандидат, причому семеро з тих, у кому експерти сумнівалися, змогли переконати їх та кваліфікаційну комісію у своїй порядності та професіоналізмі.

71 кандидатові ще належить пройти співбесіду з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, після чого комісія визначить переможців конкурсу. Всього до Вищого антикорупційного суду планують набрати 39 суддів, з них 12 — в Апеляційну палату.

Facebook / Центр Протидії Корупції

Суддів повинен призначити президент не пізніше 30 днів з дня одержання подання Вищої ради правосуддя, причому президент не має права відмовити у призначенні будь-кого із кандидатів.

Водночас Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя мають право виключати кандидатів з конкурсу, якщо їх призначення може негативно вплинути на довіру до судової влади.