Порошенко затвердив зміни до закону щодо створення Антикорупційного суду

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Порошенко затвердив зміни до закону щодо створення Антикорупційного суду

www_slon_pics / Flickr

Президент Петро Порошенко підписав зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» у звʼязку з прийняттям закону «Про Вищий антикорупційний суд» (ВАКС). Про це повідомляється на сайті глави держави.

Ці зміни дозволяють забезпечити ефективний початок роботи та подальше функціонування Вищого антикорупційного суду, в тому числі його апеляційної палати. Закон також вирішує питання організації діяльності ВАКС і гарантій діяльності суддів. Зокрема передбачено деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституціональної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати ВАКС.

Законом передбачено, що апеляційний розгляд справ щодо топ-корупціонерів буде здійснюватися виключно апеляційною палатою ВАКС.

Порошенко звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із проханням якнайшвидше провести конкурс, а до Міністерства закордонних справ - в максимально короткі строки звернутися з проханням до міжнародних партнерів щодо делегування представників до Громадської ради міжнародних експертів.

21 червня Верховна рада прийняла за основу та в цілому законопроект №8497 «Про створення Вищого антикорупційного суду».

12 липня український парламент затвердив поправки до закону для створення Антикорупційного суду в частині подачі апеляції. Згідно до змін, все підслідні Національному антикорупційному бюро справи будуть передані до Вищого антикорупційного суду.

25 липня Міжнародний валютний фонд схвалив оновлений план України щодо створення ВАКС. Таким чином Україна виконала одну умову для розблокування чергового траншу в розмірі двох мільярдів доларів.