Британець розкрив офшори екс-віце-премʼєра Росії. Боячись за своє життя, він попросив притулку в Австралії, але йому відмовили

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Британець Ніколас Страйд домагається притулку в Австралії через побоювання за своє життя. У свій час британець розкрив інформацію про фінансовий стан колишнього першого віце-премʼєр-міністра Росії Ігоря Шувалова, пише The Guardian.

Про що йдеться?

Страйд брав участь в інвестиційному проекті разом з Шуваловим і передав британському журналістові Майклу Вайсу інформацію про офшорні рахунки віце-премʼєра РФ, на яких Шувалов накопичив близько $220 млн. У 2010 році Страйд разом зі своєю дружиною-росіянкою повернувся до Великої Британії, не дивлячись, як стверджує видання, на те, що в Росії йому рекомендували не залишати країну.

Пізніше журналісту Майклу Вайсу довелося розкрити особистість Страйда у спробі допомогти йому отримати притулок.

Побоюючись того, що Великобританія перебуває «в зоні досяжності» російських спецслужб, родина Страйда переїхала в Австралію, де жила у віддаленому регіоні Кімберлі, на крайній півночі країни.

Дочка Страйда Ганна розповіла, що сімʼя кілька років їздила по країні, поки не зупинилася в місті Брум. «Ми були настільки ізольовані від решти світу протягом двох років, що я забула, як спілкуватися», — каже вона.

Незважаючи на це, австралійський суд дійшов висновку, що Велика Британія дотримується достатніх заходів щодо захисту своїх громадян і відмовив родині Страйда в притулку.

Що тепер?

«Я згоден з висновками суду про те, що ми не були частиною опозиційної політичної партії. Але ми є частиною демократичної держави, і кожен з нас зобовʼязаний викривати корупцію і злочинність», — вважає Страйд.

Як пише видання, британець розійшовся з дружиною і разом з сином втік до Південно-Східної Азії. Страйд побоюється, що Австралія депортує його сина у Великобританію.

Міністерство внутрішніх справ Австралії заявило, що не коментує окремі справи або питання, які знаходяться на розгляді суду. Сам же британець додав, що знову подав прохання про притулок. Крім того, з аналогічним проханням він має намір звернутися до Нової Зеландії і Канади.