Глава кіберполіції: Російські хакери посилено атакують системи ЦВК перед президентськими виборами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російські хакери напередодні президентських виборів в Україні активно атакують сервери та системи Центральної виборчої комісії (ЦВК), а також компʼютери членів комісії та їх рідних. Про це в інтервʼю Reuters розповів глава Департаменту кіберполіції Сергій Демидюк.

За його словами, кібератаки здійснюються постійно, але поки не було помічено проникнень у виборчу систему. Великомасштабні атаки у кіберполіції очікують за місяць до початку виборів, коли запрацюють регіональні виборчі комісії.

«Вони [атаки] йдуть від простого (програмного забезпечення) до підкладання додатків, які використовує той чи інший співробітник. На новорічні свята вітання з вірусами нібито від імені урядових організацій та уряду набули такого масового характеру, що просто завалили всіх», — сказав Демидюк, додавши, що таким чином хакери намагаються отримати доступ до даних працівників, які обслуговують обладнання виборчої комісії.

Він також зазначив, що хакери фінансуються з вже відомих криптогаманців, які оплачували попередні атаки. «Це вказує на те, що цим займаються одні й ті самі організації хакерські, які підконтрольні спецслужбам РФ», — додав Демидюк.