В Україні набув чинності закон про розмінування Донбасу. Що це означає?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні набув чинності закон про протимінну діяльність №2642-VIII, який покликаний посприяти розмінуванню Донбасу. Згідно із законом, будуть створені нові органи та структури, які будуть планувати, координувати і перевіряти виконання робіт з розмінування. Безпосереднім розмінуванням займатимуться приватні та державні компанії (так звані оператори протимінної діяльності), послуги яких будуть замовлятися через публічні закупівлі.

Кабінет міністрів затвердить стандарти з розмінування (поки будуть використовувати міжнародні), а також карту-перелік забруднених територій. Усі дані будуть вносити до Єдиного держреєстру обстеження, виявлення і очищення територій, знешкодження/знищення вибухонебезпечних предметів.

Буде створений Національний орган з питань протимінної діяльності. Він буде контролювати всі структури, які беруть участь у протимінній діяльності, а також давати акредитацію саперним компаніям з допомогою комісії.

Ще один новий орган — Центр протимінних операцій — відповідатиме за контроль якості виконання робіт.

Буде введено реєстр операторів протимінної діяльності. Оператори, які отримають акредитацію, будуть виконувати наступні функції:

  • розмінування (виявлення, знешкодження, знищення та перевезення вибухонебезпечних предметів);
  • навчання людей протидії ризикам, повʼязаним із вибухівкою;
  • пропаганда незастосування вибухонебезпечних предметів;
  • знищення та утилізація мін, не придатних для подальшого використання і зберігання;
  • надання медичної допомоги постраждалим, медична/професійна реабілітація;
  • підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

Життя кожного спеціаліста (сапера) планують страхувати щонайменше на 250 мінімальних зарплат (на сьогодні це 1 млн 43 тис. 250 грн).

Зазначимо, що зараз в Україні немає чітких карт замінованих територій. За різними даними, площа забруднених територій на Донбасі становить близько 22 тис. кв. км (з урахуванням непідконтрольних). Також спостерігається нестача фахівців, а через відсутність власних стандартів багато саперних компаній стикаються з низкою проблем.