Міноборони показало карту замінованих територій сходу України. На ній майже весь Донбас

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Міноборони показало карту замінованих територій сходу України. На ній майже весь Донбас

Steele C. G. Britton / U.S. Air Force

Міноборони опублікувало інтерактивну карту замінованих територій і місць, де залишилися вибухонебезпечні боєприпаси, на сході України. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

На карті трьома кольорами позначені три неурядові організації, які брали участь у дослідженні замінованих територій і місць з вибухонебезпечними боєприпасами: The HALO Trust — синім, DDG — жовтим, FSD — рожевим. При натисканні на кожну з точок про неї можна прочитати інформацію та дізнатися, на якій вона стадії розмінування, або наскільки це місце зараз небезпечно.

В даних вказується назва ділянки; площа в квадратних метрах; тип ділянки — є підозри на небезпеку або немає; тип загрози, наприклад, саморобні вибухові пристрої; статус ділянки; тип маркування; організація, що звітує, і дата обстеження.

На карті показана велика площа мінувань, раніше в Раді заявляли, що територія, де можуть перебувати міни, на Донбасі становить близько 7 тис. кв. км.

Карта замінованих територій Донбасу / Міноборони

За даними Міноборони, Україна зараз є одною з найбільш забруднених мінами та вибухонебезпечними обʼєктами держав у світі. На розмінування всій території може піти 15 років на думку віце-премʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе. Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш каже, що витрати на очищення території складуть близько $800 мільйонів (22,4 млрд грн). За інформацією Климпуш-Цинцадзе, в трастовий фонд по розмінуванню закладено всього €100 тис. (3,2 млрд грн).

Минулого тижня в окупованій Горлівці четверо дітей підірвалися на протипіхотній осколковій міні (МОН). Вибух стався в лісопосадці за містом. Троє дітей загинули, четверта дитина отримала осколкові поранення. Хлопчик розповів, що вони з друзями шукали пригод і хотіли потрапити до покинутого будинку.