Слідком Росії порушив кримінальну справу проти співробітника СБУ за підозру головреду «РИА Новости Украина» Вишинському

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти співробітника Служби безпеки України, який оголосив про підозру у держзраді головному редактору «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Мова йде про начальника слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України Андрія Просняка. «Щодо Андрія Просняка порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 144, ч. 2 ст. 299 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста та незаконне притягнення до кримінальної відповідальності)», — зазначено в повідомленні.

На думку СКР, на момент оголошення підозри Вишинському українські правоохоронці знали, що «публікації, які, на їхню думку, посягають на інформаційну безпеку України, були розміщені як сторонніми авторами, так і до працевлаштування Вишинського».

На думку комітету, ці матеріали «зовсім не містять будь-яких ознак, які посягають на безпеку України». Крім того, в СКР вважають, що кримінальне переслідування Вишинського порушує Загальну декларацію прав людини.

  • Вишинського затримали 15 травня в Києві. Його підозрюють у державній зраді. Під час обшуків у банківському сейфі головреда «РИА Новости Украина» знайшли пістолет FN Browning M1906. Після цього Вишинському предʼявили звинувачення ще й у незаконному придбанні та зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів.
  • У грудні минулого року суд продовжив арешт Вишинського до 27 січня.