Суд у Ростові почав розгляд «сімферопольської справи» «Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді пройшло перше судове засідання в «сімферопольській справі» «Хізб ут-Тахрір».

Пʼятьох кримських татар: Еміля Джемаденова, Теймура і Узеїра Абдуллаєвих, Рустема Ісмаїлова і Айдера Саледінова — звинувачують за ст. 205.5 Кримінального кодексу Росії (участь у терористичній організації). Фігуранти справи свою вину заперечують.

«На сьогоднішньому засіданні військовою прокуратурою було зачитано обвинувальний висновок. Мій підзахисний Теймур Абдуллаєв сказав, що абсолютно не згоден з цим звинуваченням, вважає його політично мотивованим і надуманим. Він вважає, що це залякування кримськотатарського народу і кримських мусульман у Криму», — прокоментував адвокат Еміль Курбедінов.

На сьогоднішньому засіданні були присутні консули України в Російській Федерації і родичі обвинувачених кримських татар. «На справедливість суду ми не сподіваємося. Приїхали лише, щоб побачити своїх чоловіків, дізнатися про їхній стан здоровʼя, адже вже тривалий час ми не знаємо, як вони. Вони перебувають у Ростові, і це дуже далеко від Криму», — розповіла дружина політвʼязня Рустема Ісмаїлова Фатма Ісмаїлова.

Завтра, 22 січня, суд продовжить розглядати справу сімферопольської групи «Хізб ут-Тахрір" та допитає шістьох свідків обвинувачення. Третього грудня суд продовжив арешт пʼяти кримським татарам до 27 лютого 2019 року.