Українців залишили без місць у регламентному комітеті ПАРЄ. Через цей комітет російську делегацію намагаються повернути в Асамблею

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) змінило правила формування комітетів. Через це свої чотири місця у регламентному комітеті втратила українська делегація, передає «Європейська правда».

У регламентному комітеті розробляються зміни, які можуть дати змогу ПАРЄ зняти санкції з Росії, дозволивши її делегації повернутися в Асамблею.

Згідно з ухваленим 21 січня рішенням, в комітетах з питань регламенту та з питань обрання суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) тепер не може бути більше двох представників від кожної з держав-членів ПАРЄ.

У регламентному комітеті було четверо українців: Володимир Арʼєв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль. Після рішення Бюро ПАРЄ кількість українців в комітеті «обнулили», і тепер делегація повинна висунути нових кандидатів. Про це розповів голова української делегації Володимир Арʼєв.

Аналогічне рішення про «обнулення» торкнулося і українців у комітеті з призначення суддів ЄСПЛ — до його складу також входили четверо українських делегатів. Через нові правила місця в комітетах також втратили представники інших держав.

При цьому Арʼєв упевнений, що такі зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті.

«Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців щодо зміни регламенту на догоду РФ», — заявив голова української делегації в ПАРЄ.